Jag slutar i höst

Jag slutar som kommunalråd redan i år. Jag har tidigare meddelat att jag inte kandiderar i nästa val, men det blir tidigare. Någon gång i höst, när Socialdemokraterna i Örebro utsett en efterträdare, kommer jag att lämna.

Jag har undvikit den direkta frågan, eftersom jag först ville meddela mitt parti om mitt beslut.

Jag är stolt över att ha fått vara med när Örebro växer och utvecklas:

 • Örebro bygger mest i landet (per invånare), det har aldrig någonsin byggts så många bostäder i Örebro som 2016. Viktiga skäl till det är marknadsföring och att Örebro är snabbast i landet när det gäller kommunens hantering av byggprocesser,
 • Örebro har gått före i att underlätta cyklande och har börjat omställningen till ett mer hållbart trafiksystem,
 • Örebros stadskärna är starkare idag och det finns fler attraktiva lägen för butiker och restauranger,
 • Örebro är föregångare i att bli klimatneutralt, vi producerar snart all el som förbrukas i kommunkoncernen utan klimatavtryck,
 • Örebro lockar mängder av nya företag och talanger söker sig hit. Örebro är en starkare logistikstad idag än tidigare (näst bäst i landet),
 • Örebro är idag ett starkare besöksmål, vi har utvecklat turism och mötesnäring och genom att stödja evenemang som Live At Heart, Open Art och Örebro Race Day, har vi bidragit till fler jobb, tillväxt och marknadsföring av vårt vackra Örebro

 

Jag kan inte ta åt mig äran; allt handlar om lagarbete och jag är stolt över att ha fått vara en del i en kommunledning som går före.

 • I en kommun som minskar barnfattigdomen, som tar ansvar för klimatet, som skapar jobb och minskar utanförskap.
 • En kommun som gett bättre förutsättningar åt Örebros elitlag, samtidigt som ungdomsidrott och bredd fått fler planer och mer halltider.
 • Som fortsatt lyfta grönska och friluftsliv, trots att vi redan var bäst i landet.
 • Som gått före i landet med genderbudgeting, barns inflytande och gröna investeringar.
 • En kommun som har mod att stödja dem som skapar attraktioner och evenemang som glädjer både örebroare och besökare.

Jag har gjort det mesta av det jag åtog mig, och det mesta av det jag fått i uppdrag från väljarna och från det Socialdemokratiska partiet. Jag tror också att de flesta örebroare tycker att Örebro gått framåt, att de är mer stolta över dagens Örebro än gårdagens.

Jag vet att Socialdemokraterna kommer att hitta en bra kvinna eller man som kan fortsätta arbetet. Jag hoppas att min efterträdare – och alla andra som tar på sig ledande uppdrag – får en chans på ett annat sätt, och slipper personangrepp, hets och hat.

Vi ska välkomna granskning, det är bra att beslut granskas. Men jag tycker att det är rimligt att diskutera personfixeringen. Är det rimligt att göra en person ansvarig för trafikförändringar som fattats av ett i stort sett enigt Kommunfullmäktige?

Jag har gjort mina år som politiskt förtroendevald, nu får andra ta över. Lika mycket som jag tycker att alla har en skyldighet att någon gång ta ansvar för något mer än sig själv och de sina, så är det sunt och klokt att inte fastna i ett uppdrag. Man ska inte ta sig själv och sitt uppdrag för givet – lika lite som andra ska ta det man gör för givet.

Beslutet att lämna är inte hastigt uppkommet utan något som växt fram under en längre tid. Den här våren har jag inte mått bra. Den press jag upplevt under lång tid blev nu för mycket.

Jag har tidigare tackat nej till erbjudanden om jobb och har fått erbjudanden nu också. Jag kommer dock inte att skriva på något om en ny anställning förrän jag slutar.

Jag längtar tillbaka till livet utanför politiken, till det privata näringslivet och till en något mindre publik roll där det inte är vardagsmat att personligen ställas till svars för saker – även de man inte har med att göra.

Örebro kommer att fortsätta framåt. När jag lämnar, någon gång i höst, kommer jag fortsätta bidra till det. Men inte som kommunalråd.

Jag är trött på att vara någon slags allmän egendom, som en del tar sig friheter att uttrycka sig hur som helst om, varsomhelst och närsomhelst. Så även om de flesta tycker man gör ett bra jobb så är det inte det som hörs, syns, märks och känns.

Jag tror att vi behöver politiker som vågar driva en linje, som är modiga nog att genomföra förändring och som är öppna och tillgängliga för såväl konstruktiva förslag som kritik. Vi behöver vare sig rädda politiker eller politiker som inte är tillgängliga.

Jag tror att vi behöver media som granskar de beslut som fattas, som belyser alternativen och gör att medborgarna får nya kunskaper.

Jag tror att vi behöver tjänstemän som vågar föreslå och stå för det som är klokast, även om det förargar en liten klick medborgare. Vi behöver inte tjänstemän som blir rädda för att de inte får stöd av politiker som inte vågar ta ansvar.

Jag är tacksam för förtroendet att som kommunalråd få vara med och ta ansvar för ett Örebro som växer. Jag är tacksam för att så många röstat på mig och på socialdemokraterna och jag är oerhört tacksam för alla som stöttat mig och andra när vi tagit ansvar och fattat beslut som är viktiga för Örebros utveckling.

Det har varit ett privilegium att få vara med och utveckla Örebro och jag är väldigt glad över att jag 2011 tackade ja till uppdraget som kommunalråd.

 

Örebro, 2017-06-08

Björn Sundin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *